was successfully added to your cart.

Winkelwagen

Ik ben Marcel Zweistra, 41 jaar oud, docent scheikunde op het Marne College in Bolsward en woon in het fantastische Lemmer.

Inmiddels is dit het 4de jaar op de Doeke van Martena. Ik vaar al sinds mijn 12de jaar. Ik ben begonnen op de valk met zeilkampen vanuit Uitwellingerga. Daar merkte ik dat ik lesgeven erg leuk vond en heb bijna 20 jaar als instructeur gevaren. Tijdens mijn studietijd ben ik lid geworden van de Utrechtse studentenzeilvereniging Histos.

Daar ben ik aanraking gekomen met het skûtsjesilen. Tijdens die tijd ben ik schipper geworden en heb ik een hoop mensen geprobeerd te leren zeilen. We hebben jaren met de studentenwedstrijden (Slak) meegedaan en toen er een vraag kwam om te bemannen op de Doeke van Martena, kon ik natuurlijk geen “nee” zeggen. Inmiddels vaar ik voor het 4de jaar mee en is het heerlijk om als grote kinderen lekker buiten te spelen op de mooiste schepen. Ik heb 3 jaar aan de fok gezeten en zit nu aan de grootschoot.

De mooiste momenten zijn op het IJsselmeer. Iedere keer als we daar varen staat er veel wind en zijn er veel golven. Zeker aan de fok, aan de lage kant is het soms een groot waterballet. Snorkelen is er soms niets bij. Vooral het samenwerken tijdens zulke wedstrijden vind ik mooi om te zien. Als je als voordek niet meevaart met het achterdek en andersom is het klaar en kan de sleepboot komen.

Daarnaast vind ik het een enorme uitdaging om zo min mogelijk fouten te maken. We zijn niet de grootste, dus moeten we zo min mogelijk fouten proberen te maken en heel erg scherp zijn. Die situatie benaderen we steeds meer, waardoor ik een steeds beter gevoel over hou na wedstrijden. Het wordt steeds leuker!

Dit jaar wordt het heel spannend. Veel veranderingen in het team en een ‘nieuw’ grootzeil. We blijven de kleinste dus als de wind ons gunstig gezind is, is het linkerrijtje misschien mogelijk. Ondanks dat er veel schepen zijn dit jaar. We gaan er in ieder geval iedere dag ons best voor doen en proberen zo min mogelijk foutjes te maken.