Zelf zeilen

Wat is er leuker dan zelf varen met een wedstrijdskûtsje op de mooie Friese Meren? Een bijzonder enerverende belevenis waarbij je zelf bepaalt of je actief wilt meedoen of gewoon wilt genieten van de vrijheid van wind, water en de natuur. De ‘Doeke’ kan worden gehuurd voor groepen tot maximaal 12 personen. Ook grotere groepen is geen probleem, we regelen dan nog enkele collega-skûtsjes. Meer informatie …

Ons vaargebied omvat de ” Alde Feanen”, Grou, Sneek, maar indien gewenst kunt u ook op andere locaties aan boord stappen. Lunch, drinken en diner kunnen worden verzorgd, in overleg met lokale horeca. Wij stemmen de dag graag af op uw wensen. Hieronder vindt u een voorbeeld van een typisch dagje vertier op de Doeke van Martena.
Ontvangst met koffie en Fries gebak bij een lokale horecagelegenheid. De zeilen hijsen en heerlijk varen op de meren en vaarten. Lunch op één van de eilandjes of gewoon ergens voor anker. ’s Middags weer lekker zeilen, waar de wind ons naartoe voert. Aan het eind van de middag moe maar voldaan weer terug aan de wal. Gezellig napraten onder het genot van een borrel, gevolgd door een diner of bbq.

Prijzen

Het programma wordt geheel op uw wensen afgestemd, waar we starten en eventuele extra wensen voor het eten. De prijs is uiteraard afhankelijk van het programma, maar bedraagt zo’n 50 Euro p.p. voor het skûtsje (excl. catering).

Prijzen voor alleen een middag of avond kunnen in overleg overeengekomen worden.
Kortom, we komen er altijd uit om een programma samen te stellen dat past bij uw wensen en budget. Gewoon even vrijblijvend contact met ons opnemen via de contactpagina op deze site of middels een mail aan info@doekevanmartena.nl

Wij heten u graag welkom aan boord van één van de mooiste skûtsjes uit de vloot.

Wilt u de Doeke van Martena boeken of meer informatie? Neem dan contact op met:

Riemer de Graaf
mail: info@doekevanmartena.nl
telefoon: 06 51591680

Jeugd

De wereld op z’n kop ….en hoe de jeugd de ouders motiveert.
Toen de Doeke van Martena vanuit de zuidwesthoek richting Drachten was verhuisd, was het idee om zoveel mogelijk Drachtsters weer enthousiast te krijgen voor het actief skûtsjesilen. Hoe pak je zoiets aan, zet je een advertentie, plaats je een stukje in de krant? Facebook?

Schipper Riemer de Graaf woont tegenover Jan Kampherbeek die al jaren is betrokken bij het jeugdzeilen bij “watersportvereniging Drachten –de Veenhoop” en samen smeedden zij het plan om de jeugd buiten het zeilen op zwaardboten (splashes en lasers) ook kennis te laten maken met het skûtsjesilen op de Doeke van Martena. Aan de jeugdzeilers werd gevraagd of ze dat zagen zitten.

Nou die animo was er. Afgelopen jaar zijn we dan ook gestart om een dag met de jeugd, vanaf 13 jaar, te gaan zeilen. Jongens en meisjes werd verteld wat zoal de taken aan boord zijn. Het animo was zo groot dat er in twee ploegen gezeild moest worden.

Aan boord werd eerst een inleidend praatje door de schipper gedaan.

De aspirant bemanning werd over het schip verdeeld en iedereen pakte z’n taak serieus op. Zeilen hijsen. Zwaard zetten. Schoten aan.

 

De schipper was nog maar een paar honderd meter van de steiger of het helmhout werd toevertrouwd aan de wat oudere en meer ervaren jeugd. De Doeke bemanning coachte op verschillende plaatsen de nieuwe bemanning en het schip liep als een zonnetje.

Tijdens de tocht werd er regelmatig van plaats gewisseld zodat iedereen de verschillende taken kon uitvoeren en ook kon ervaren hoeveel kracht er nodig was om de Doeke snel te laten varen. Het was vaak hard werken. Maar geen kick of gezeur, alleen maar lachende gezichten en volop genieten.

Na afloop konden we vaststellen dat er in Drachten weer hoop is voor Drachtsters op hun eigen skûtsje. De aspirant skûtsje bemanning heeft het eerste diploma in ieder geval op zak.

Riemer: “ Het leuke van dit avontuur is dat deze jeugd hun ouders zo gek en enthousiast gemaakt hebben dat we dit seizoen zijn begonnen om met de ouders enkele avonden te gaan zeilen, om ook die generatie op te leiden en “voorlopig” als bemanning op de “Doeke van Martena” te parkeren”.

“Kan het niet mooier, de jeugd die ouders motiveert om actief te worden. Dat horen we ook weleens anders”.

Zo’n dag geeft wel aan dat de jeugd geïnteresseerd is en blijft in “ouderwets” zeilen op een oud historisch schip. Naast de kneepjes van het vak leert de jeugd ook dat samenwerken een belangrijk onderdeel is als je veilig en snel met een groot schip over het binnenwater wil varen. Verantwoordelijkheid voor elkaars veiligheid en samen aan hetzelfde doel werken (met veel plezier hard-zeilen) zijn vaardigheden die belangrijk zijn. Niet alleen aan boord maar ook op andere plekken.

De beste manier om het skûtsjesilen nog jarenlang een goede toekomst te garanderen.